Kost og motion

Maden, vi spiser, har stor betydning for vores sundhed, adfærd, koncentrationsevne og læring.

Vi ved, at kostvaner grundlægges tidligt. Sundhed har også sammenhæng med motion.

Vi er sammen med jer forældre ansvarlige for, at børnene får gode kostvaner og tilstrækkelig motion.

Børnehaven og SFOen

• Børnehaven og SFOen indkøber morgenmad (havregryn/grød, cornflakes eller grovbrød. + letmælk) til de børn, der skal spise morgenmad på institutionen. Det er kun den af børnehaven/SFOen indkøbte morgenmad, der kan spises der. Skal børnene have anden morgenmad, må de spise, inden de kommer i institutionen. Der er morgenmad frem til kl. 7.30.
  • I børnehaven tilbydes vand til madpakken, og vand til eftermiddagsmåltidet.
  • I SFO'en tilbydes vand til eftermiddagsmåltidet.
  • Eftermiddagsmåltidet i børnehave og SFO skal bestå af en kombination af grovbrød, frugt eller grønt. Det kan i øvrigt suppleres med resten af madpakken.
  • Kun ved specielle lejligheder (fødselsdage og lignende fester) serveres eller bages der kager.
  • Saftevand tilbydes ligeledes kun ved specielle lejligheder.

Skolen

• Mejeriernes Skolemælksordning står for salg af letmælk, skummetmælk, kærnemælk og minimælk naturel til børnene.
  • A-klassen sælger et sundt alternativ til skolemadpakken.
  • Kun ved specielle lejligheder (Lucia, ”nissetælling”, elevfester og lignende) serveres kage og / eller slik.
  • Der undervises i sund kost og motion.

Motion i børnehaven og SFOen

Vi vil

Arbejde med at blive en bevægelsesbørnehave

• Være ude hver dag på legepladsen.
  • I børnehaven gå ture i skoven når det er muligt.
  • Via vores bus være ude i naturen på skift.
  • I SFO’en opfordre børnene til at gå ud en del af dagen.
  • I SFO’en mindst en gang om ugen have udedag på ”Krutten”.
  • I SFO’ benytte svømmehallen på skift.
  • Benytte gymnastiksalen, hallen eller boldbanen.

Motion i skolen:

• I alle klasser indlægges pauser i timen hvor børnene får rørt sig, eller timen startes op med let motion.
  • Eleverne i 4. & 5. klassetrin har svømning én gang om ugen i 2. halvår samt 1 lektion idræt.
  • Eleverne på 6. klassetrin har 3 lektioner idræt om ugen i 2. halvår.
  • Foruden de almindelige frikvarterer, har vi en 30 min. lang pause midt på dagen med tid til spisning og leg.
  • Vi har motionsløb i okt. og idrætsdag i juni.

Forældrene opfordres til at

• erstatte ”desserten” i form af kiks, kage eller slik med sunde alternativer som rosiner, figenstænger, ostehaps eller lign. i madpakken.
  • medbragte drikkedunke kun skal indeholde koldt vand.
  • drikkedunke kun medbringes på turdage i børnehaven.
  • tænke motion ind i familiens hverdag.
  • tænke sundt ved fødselsdagsarrangementer og undgå for meget slik.

Information og Ideoplæg

• Internettet og dagspressen byder på mange ideer til sund kost.
  • Vi vil komme med små ideer i vores månedsblade.

Rude den 21. januar 2005, vedtaget i MED og bestyrelsen.

Siden er sidst opdateret 10. oktober 2018