Undervisningens organisering
Bestyrelsens principper for undervisningens organisering tager afsæt i skolens værdier og målsætning, herunder at udvikle og styrke et kreativt arbejdsmiljø for både børn og voksne.
Overordnet organiseres undervisningen som:
- Fagdelt klasseundervisning
- Understøttende undervisning
- Tværfaglige emner i samarbejde mellem flere faglærere/klassetrin
- Kurser/projekter i afgrænsede emner
- Temadage fælles for hele skolen
- Gruppearbejde i skiftende gruppesammensætning
- Særligt tilrettelagt undervisning i tæt samarbejde med de involverede lærere
Mulighed for projektarbejde på tværs af fag og klassetrin bør prioriteres højt med henblik på at tilgodese ovenstående værdier og målsætning.
Elevernes timetal:
I løbet af foråret forud for et nyt skoleår, udarbejder skolens ledelse et forslag til timefordelingsplan på baggrund af de tildelte ressourcer i henhold til folkeskoleloven og Slagelse Kommunes ressourcetildelingsmodel.
Det tilstræbes som minimum at overholde vejledende timetal i alle fag.
Om muligt tildeles 0. klasse 4 støttetimer med kommende dansk-/matematiklærere.
Om muligt tildeles 1.-3. klasse støttetimer i forhold til den enkelte klasses elevtal og særlige behov.
Skoledagens længde:
Det tilstræbes, at alle lektioner skal være afviklet i tidsrummet mellem klokken 8.00 og 14.00 for 0.-3. klasse og mellem klokken 8.00 og 15.00 for 4.-6. klasse.
Ved forudgående aftale med SFO kan principperne fraviges på omlagte dage – eksempelvis i forbindelse med temadage, ekskursioner, sommerferieafslutning mv.
Fag- og opgavefordeling:
Under timetildelingen bør der tages afsæt i lærernes linjefag og/eller tilsvarende kompetencer, således at den enkeltes kvalifikationer bruges bedst muligt.
Pædagoger inddrages i undervisningen i relevant omfang, så også deres ressourcer udnyttes bedst muligt – særligt set i relation til at økonomiske midler er overført fra SFO- til skoleregi.
Vikardækning:
Ved behov for vikardækning gennemføres den planlagte undervisning så vidt muligt. Ved ansættelse af vikarer bør kompetencer, herunder uddannelse, prioriteres højt.
Samarbejde med lokalsamfundet:
Det tilstræbes, at give eleverne mulighed for deltagelse i aktiviteter arrangeret i samarbejde med lokale aktører, herunder musikskole, foreningsliv mv. som en del af den obligatoriske / understøttende undervisning.
Ressourcecenter:
Der afsættes midler til Ressourcecenterets arbejde i forbindelse med inklusion af elever med særlige behov.
Skemalægning:
Det tilstræbes
- at skabe helhed og sammenhæng i elevernes skolehverdag og skoleforløb
- at give gode muligheder for samarbejdet mellem lærere, pædagoger og mellem klasser
- at fremme skolens pædagogiske målsætninger
- at de kreative fag fordeles på ugens dage
- at de humanistiske og naturfaglige timer ligger først på dagen
- at opnå parallelforløb klassetrin imellem med henblik på samarbejde på tværs af klassetrin fx i forbindelse med differentieret undervisning
- at engelsk og tysk/fransk ikke ligger i umiddelbart forlængelse af hinanden
- lektiehjælp placeres i ydertimer
- at eleverne har minimum 20 minutters sammenhængende frokostpause, samt mulighed for indtagelse af mad/frugt i løbet af eftermiddagen
- at klasserne deles i håndarbejde, sløjd og hjemkundskab såfremt antallet af elever overstiger 18.
Temadage:
Afholdes som udgangspunkt fælles for hele skolen svarende til minimum 10 dage årligt.
Understøttende undervisning:
Den understøttende undervisning tilstræbes, udover de obligatoriske emner, at indeholde hovedsaligt kreative, trivsels- eller bevægelsesrelaterede aktiviteter, og kan med fordel varetages af fx pædagoger, eksterne samarbejdspartnere mv.
Det kan, i forbindelse med udarbejdelse af timefordelingsplanen for et nyt skoleår, overvejes at placere den understøttende undervisning samlet i blokke, fx i forbindelse med ekskursioner/arrangementer mv. i den hensigt at afkorte skoledagen i perioder eller permanent den øvrige del af skoleåret.
Bevægelse:
Udover de skemalagte idrætstimer tilstræbes det i høj grad at inddrage bevægelse/kropsbevidsthed som en del af undervisningen.